perjantai 30. kesäkuuta 2017

Tomaatti-Ritun juhlapäivä

Osallistun sunnuntaina 2. heinäkuuta kello 12-18 tomaatteineni Avoimet puutarhat -tapahtumaan täällä Turussa. Tuli vähän paineita, kun puutarhojen luettelosta havaitsin, että Turusta mukana on vain kaksi yksityispihaa. Muut ovat kaupallisia tahoja tai siirtolapuutarhoja.

https://www.avoimetpuutarhat.fi/

Joten kyllä täällä nyt on siivottu. Mieskin jäi sopivasti lomalle ja päätyi raavaampia pihahommia raatamaan.


.
Kasvihuoneessa on tomaatteja vasemmalla laidalla kahdessa rivissä. Eturivissä on nimittäin "hoivala",
jossa saavat varttua pistokkaat ja mm. Bauhausista eurolla pelastetut taimet 'Cindel F1' ja 'Elin F1'.


Kasvihuoneen sisällä on viidakkomainen tunnelma.


'Green Zebra' on tulee kypsänäkin näyttämään suunnilleen tältä kuin nyt raakileena. 


Hassu 'Ildi' kukkii parvekkeella tuuhein tupsuin. 

Siniset tomaatit ovat jo raakileina katseenvagitsijoita, tässä 'Indigo Blue'....
... ja 'Clackamas Blueberry'.

Avomaatomaatteja on kaikkiaan neljässä lavassa ja seinustoilla ruukuissa.
Etualalla näkyy pontevasti kasvavia virolaisia lajikkeita.



Ainoat punaiset tomaatit ovat 'Hundreds & Thousands' -amppelitomaatissa ja 'Tomtastic'-kirsikkatomaatissa.

Kokosin terassin kulmalle suomalaiset kannat ja erikoisuudet 'Laukaus', 'Potattomatti', 'Irman ihme' ja 'Simo'.
Ohhoh, terassilla on näköjään lepotuolikin! Eipä ole tullut istuskeltua.

Hyötykasviyhdistyksen tämän vuoden uutuus, tsekkiläinen 'Zlatava' näyttää
ainakin tässä vaiheessa kesää täydelliseltä. Se on kasvina kaunis ja lisäksi
satoisa. Hedelmistä tulee verigreipin värisiä.


Tomaattiharrastajan kannalta on harmi, että tapahtuma sijoittuu tänä vuonna heinäkuun alkuun eikä elokuulle niin kuin ainakin viime vuonna. Tomaateissahan on tässä vaiheessa kesää lähinnä kukkia ja raakileita, joten visuaalisesti ne eivät ole mitenkään loistokkaita. Kylmän alkukesän takia avomaantomaattien kehitys on lisäksi perässä siitä, mitä se normaalina kesänä voisi olla.

Ja mitään kesäkukkaloistoa meiltä on turha odottaa. On toki orvokeita, pelargoneja, daalioita, samettikukkia ja joitakin kukkivia perennoja, mutta kesä on ollut niin kolea, että esimerkiksi omat pelargonit kukkivat vasta niukanlaisesti eivätkä omat daaliat ole ehtineet kukkaan vielä lainkaan.

Tomaateilla siis mennään. Koostan kävijöille kartan ja vähän tietoja kasvattamistani 110 tomaattilajikkeesta, jokin maininta jokaisesta. Ja vastaan suu vaahdossa kaikkeen, mitä niistä kysytään.

Satoi tai paistoi, sunnuntaista on tulossa Tomaatti-Ritun h-hetki ja juhlapäivä.

8 kommenttia:

  1. Onpa kiva kuulla ja nähdä, jo näin kuvien muodossa! Tulossa ollaan, ihan melkeinpä tämän houkuttelemana suuntasimme Turkuun jo eilen :)

    VastaaPoista
  2. Hei, minäkin vierailin teillä tänään! Olin aivan haltioissani tomaattilajikkeiden määrästä ja myös siitä, miten siistiä ja nättiä teillä oli. Ihastuttava viherkeidas! <3 Lajikekartta- ja tietonivaska oli muuten myös tosi hyvä idea. :)

    viikarivartti.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos käynnistä ja kiva, kun tomaatit kiinnostavat! Puutarha on todellakin meille elämän tärkeä keidas, jossa saa sopivasti puuhastella ja joskus levätäkin... ;)

      Poista
  3. Kiitokset vielä erittäin antoisasta puutarhapäivästä. Oli kyllä hyvin positiivinen kokemus näin ensimmäiseksi käynniksi. Asettuikin kertaheitolla rima aika korkealle seuraaviin puutarhapäiviin :) Mukavaa kesänjatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuret kiitokset käynnistä! Arvostan hyvin korkealle toisen tomaattiharrastajan tällaista palautetta. Toivottavasti teillä oli Turussa muutenkin kivaa. Keskiaikamarkkinoilla ainakin oli tänä vuonna hurjasti nähtävää ja populaa.

      Poista
  4. Kiitos Ritu, olipa innostava käynti puutarhassasi! Meidän Trilly luumutomaatit on nyt istutettu lahjaämpäreihin, lannoitettu ja tuettu. Niillä on nyt uusi mahdollisuus parempaan elämään. Operaatiossa menetettiin vain yksi raakile, joten tappio ei ole suuren suuri. Ostimme Bauhausista jopa tomaateille tarkoitettua multaa sen ehdottamasi lannoitteen lisäksi. Parin viikon päästä alkavan loman ajaksi on ehdottomasti saatava luotettava kastelija, muuten purjehduksemme kutistuvat parin päivän mittaisiksi :-)Lykopeenista kesää toivotellen, Päivi & Jukka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistavaa! Nyt on istutus-, multa- ja lannoiteasiat kunnossa, joten seuraavaksi tarkkailette lämpö- ja kosteusoloja: Ideaali on 23-25 eikä yli 30:n saisi mennä - silloin kukkien hedelmöityminen lakkaa. Ja paistetta saisi olla koko päivän. Ruukun multa saa olla koko ajan kosteana. Lisäksi voitte täristellä ja hypistellä Trillyn kukkaterttuja, jotta siitepölyt kulkeutuvat oikeaan paikkaan. Eiköhän näillä satoa ala tulla!

      Poista