maanantai 15. elokuuta 2022

Terveisiä tomaattihautomosta!

Kasvihuoneen sato on värikästä, valkoisesta mustaan oranssin, vihreän ja keltaisen kautta. No, on kasvihuoneessa jokunen punainenkin lajike. 


Piha tuntuu nyt tomaattihautomolta. Saimme satokauden huipennukseksi melkoisen hellejakson. Nyt Turussa on +28 astetta, huomenna ennusteen mukaan +30. Satoa niin kasvihuoneesta kuin avomaaltakin kypsyy nyt vauhdikkaasti. Ennen tämän poutajakson alkamista ehdin jo tuskailla, että onpas nyt hidasta... Niin taidan ajatella joka kesä.

Kesäkuu oli tomaatille suotuisa, koska silloin ei ollut liian kuumaa. Tomaattien kukat pölyttyivät hyvin, ja sen seurauksena käsillä on tarhani suurin sato koskaan. Lisäksi olen sopivin väliajoin saanut saaveihin sadevettä talteen, joten en ole paljoakaan tarvinnut ostinvettä sadon kasvattamiseen. Ainoa keinokastelujakso oli lomamatkamme aikana, jolloin sukulaiset kasteluavullaan mahdollisivat puutarhasta irrottautumisen peräti yhdeksitoista päiväksi. Kiitos heille siitä!

Satokatsaus. Ensimmäisenä avomaalla punersi puskassa 'Alaska Wonder'. Sen sato ei kuitenkaan näytä olevan kovin suuri, joten en tiedä, olenko siitä jatkossa kiinnostunut. Sen sijaan Stokes-siemenfirman 'Alaska' on tasainen tuottaja. Sopivan aikaisia ja satoisia ovat myös esimerkikksi pensastomaatit 'Cold Set', 'Peremoga', 'Polar Beauty', 'Prairie Fire' ja 'Roter Zwerg'. Kaikkein satoisin kuitekin on 'Boni-M', jonka oksat ovat todella painavat.

'Roter Zwerg' on pieni vain korkeudeltaan. Hedelmät ovat muhkeita, ja niitä on paljon.


Kevään postauksessa kirjoitin itselleni uusista kannoista Kaisa ja Kuusalainen. Ne ovat kasvaneet ulkona ja ovat osoittautuneet hitaammiksi kuin useimmat avomaan pensaat. Kaisassa on nyt vasta ensimmäinen keltainen hedelmä ja Kuusaassa ensimmäinen punainen. Kasvihuonekasvatus taitaa niille sittenkin olla parempi. 

*   *   *   *

Oli kiva, että Avoimet puutarhat -tapahtuma oli tänä vuonna elokuussa, 7.8. eli viikko sitten. Kerrankin puutarhassa oli kypsiä tomaatteja esiteltävänä.


Kiinnostus tomaatteja kohtaan oli suurta, ja vieraskirjaan kertyi 57 nimeä. Portti muuten on ihan uusi, ja sen juurelle olen istuttanut tonttimme ensimmäisen köynnösruusun.


Katseenvangitsijana heti portin jälkeen vasemmalla oli keltaisena hehkuva 'Galinas', korkea runkotomaatti, joka tekee ahkerasti uusia terttuja, aina talon kattoon asti.

Kasvihuoneen sato on nyt runsaimmillaan. Erityisen iloinen olen siitä, että musta kaunotar 'Black Beauty' tekee paljon ja isoa hedelmää. 


'Black Beautyn' kaverina on tässä kasvihuoneen ulkoseinustalla viihtyvä matala pensas 'Rozovyj Suvenir', joka pukkaa pinkkiä hedelmää.


Kasvihuoneen valkoisia ja keltaisia: 'White Wonder' (vas. alh.), 'Pork Chop' (pieni raidallinen pyöreä), 'Bolshoi Limonny' (keskellä), 'Yellow Cazzi Ribbed' ja 'Primary Colors' (pienet ruskeahkot oikealla).


Tomaattien kauneutta. 'Currant Gold Rushin' raakileet ovat kuin helminauhoja.

Loppukevennys.

1.      


 

5 kommenttia:

 1. Mitä sanot valkoisen tomaatin mausta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin 'White Wonder' on mieto, hapoton, hedelmäinen, vesimelonimainen, jopa aavistus sitrusta.

   Poista
  2. Viikko sitten tomaattimaistelussa, jossa oli mukana neljä ihmistä, 'White Wonderia' kuvailtiin näin: "makea, miellyttävä", "alkumaku herkullinen, loppuu nopeasti", "huikean tasapainoinen: sopivan aromikas ja makea, kuin hyvä viini" ja "raikas vesi, hedelmäinen, mieto, hieman pliisu".

   Poista
 2. On kyllä hauskan näköinen tomaattikokoelma! Pikavilkaisulla ei välttämättä osaisi ollenkaan ajatella tuota värikimaraa tomaateiksi 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Tämän takia kannattaa kokeilla muutakin kuin peruspunaista.

   Poista