keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Tomaattihurahtelua Turun puutarhamessuilla

Neljä bloggaria esittäytyy Turun Messukeskuksessa Piha & Puutarha -messuilla nyt tulevana viikonloppuna eli 6. - 8. huhtikuuta. Sain hienon tilaisuuden: olen yksi heistä.

Olemme saaneet käyttöömme ja esiteltäviksi Kekkilän upouutta kasvatusmallistoa, josta tomaatinkasvattajalle sopivat esimerkiksi viherporras ja vihertuki Laine.

Viherporras on omiaan sisätiloihin keväällä, jolloin auringonpuoleisissa huoneissa ikkunoiden edustoilla paistattelee tomaatin, paprikoiden ja kukkien taimia - kyllä, kasvatan muutakin kuin tomaatteja! Kesällä se voisi olla monikäyttöinen kaluste terassille. Mutta miten se kootaan?
Homma alkaa sujua, kun takataskusta löytyy
mies & ruuvinväännin..


Vihertuki Laine on metrin korkuinen ja 30 sentin levyinen musta metalliritilä, joka sopii matalahkojen tomaattien tai muiden köynnöstävien kasvien tukemiseen.

Kauppapuutarhaliiton Varsinais-Suomen piiri on antanut käyttöön vihanneskasvustoa ja Flör kukkia. Tietenkin halusin osastolleni ensisijaisesti tomaattikasveja. On hienoa panna esille parimetrisiä ammattilaisten kasvattamia Encore-tomaattikasveja, joissa on valtavat raakileet, kun omat tomaatintaimeni ovat pääosin vielä ihan rääpäleitä.
Tomaattien lisäksi  messusisustukseen tulee tomaatin kanssa hyvin yhteen sopivia yrttejä, joita kaikkia kasvatan omassa puutarhassani.
BASILIKA: Monikäyttöinen basilika käy ruokaan kuin ruokaan. Erityisen hyvin se sopii pasta- ja kasvisruokiin tomaatin ja valkosipulin kumppaniksi. Basilika toimii hyvin myös salaateissa ja salaatinkastikkeissa, munakkaan mausteena tai keittojen koristeena. (Lähde: Puhtaasti kotimainen)
KORIANTERI: Sopii erityisen hyvin etenkin kanan ja kalan seuraksi, on myös erityisen sopiva makupari avokadolle, tomaatille ja sipulille, ja se sopiikin siksi hyvin erilaisiin salsoihin ja dippeihin. (Lähde: MTV3).

OREGANO: Oregano on klassinen pizzan ja kreikkalaisen lammaspaistin maustaja, mutta sopii hyvin myös jauheliha- ja tomaattikastikkeeseen, kalaruokiin, uunissa paahdettuihin vihanneksiin ja salaatin päälle. Yrtti tuo mukavaa vivahdetta munaruokiin, uusiin perunoihin sekä juomiin, leivonnaisiin ja omenaruokiin. (Lähde: Puhtaasti kotimainen)


"Pitsat, pastat ja muut tomaattiruoat suorastaan vaativat oreganoa seurakseen." Anna-lehti


PERSILJA: Persiljaa käytetään sekä mausteena että koristeena. Se sopii keittoihin, kastikkeisiin, yrttivoihin, kasvis-, muna-, juusto- ja pastaruokiin sekä lihan, kalan ja lintujen mausteeksi ja voileipiin.
(Lähde: Puhtaasti kotimainen).

Itselläni on tapana silputa persiljaa lähes ruokaan kuin ruokaan – mutta aina silopersiljaa, sillä kähärä jää kurkkuun kiinni!
Ja koska minulla on keväällä jonkin sortin väriallergia keltaisia kukkia kohtaan, sisustin osastoni valkoisilla narsisseilla ja violeteilla ja valkoisilla orvokeilla.

Orvokit ovat keväisiä suosikkejani, koska niistä riittää iloa pitkälle kesään.

Huomenna esittelen, miltä sisutus näyttää valmiina.
Tulkaa sitten messuille moikkaamaan ja tutustumaan!

5 kommenttia:

 1. Oi ihanaa, tarkoitus olisi tulla sunnuntaina katselemaan. Olin itse samaisessa projektissa viime vuonna rakentamassa unelmien viljelylaatikoitani ja niin lämpimät muistot jäi mieleeni ja palkaksi ihania kasveja ja viljelylaatikot puutarhaani<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että kokemus oli viime vuonna antoisa. Tervetuloa katselemaan.

   Poista
 2. Suorastaan harmittaa, etten ole messuille tulossa. Ihana, että pääsen kuitenkin näin seuraamaan messukokemuksiasi :)

  VastaaPoista
 3. Harmi, liian kaukana täältä käsin :) Mutta terveisiä silti sinne Varsinais-Suomeen!

  VastaaPoista