tiistai 27. maaliskuuta 2018

Herkkuja Venäjältä

Viime syksynä päätin, että kesällä 2018 tomaattiviljelysteni teemamaa on Venäjä. Miksikö?
Olin aikaisia ja erikoisiakin tomaattilajikkeita etsiessäni jo kolunnut Amerikkaa, muun muassa ottanut yhteyksiä Alaskaan, ja Eurooppa nyt on käsillä koko ajan. Arvelin, että idässä minua odottaisi vastaavanlainen aarreaitta kuin lännessä. Tiesin, että entisessä Neuvostoliitossa oli aikanaan aktiivista kasvinjalostusta ja että Suomessa on harrastajilla viljelyssä lajikkeita, joiden nimi viittaa itään, muun muassa Mustallemerelle, Kaspianmerelle, Krimin niemimaalle, Siperiaan sekä Moskovan ja Tulan kaupunkeihin.

Venäläisiin ja entisiin neuvostoliittolaisiin lajikkeisiin tutustumista on vaikeuttanut  se, etten osaa venäjää. Onneksi olen joskus lapsena opetellut edes kyrilliset kirjaimet. Saan lajikenimistä jonkin verran selvää.

Bongasin venäjästä muutaman perussanan eli томат eli ”tomaatti” ja ранний eli ”aikainen”, kopioin ne Googlen hakukenttään ja painoin enteriä. Venäjänkielisten hakutulosten ymmärtämiseksi otin avuksi Google-kääntäjän. Sen hupaisista aikaansaannoksista kirjoitinkin jo syksyllä, postauksessa ”Punajuurta viiniköynnöksissä”.

Hain siis aikaisia venäläisiä lajikkeita ja päädyin jaroslavlilaiselle kaupalliselle puutarhasivustolle, jossa annettiin noin 30 tomaatin suosituslistat avomaalle, kasvihuoneeseen ja parvekkeelle. Sitten tutkin, mitkä näistä lajikkeista olisivat tilattavissa virolaisesta siemenkaupasta Seemnemaailmasta, jonka tarjonnassa on runsaasti venäläisiä lajikkeita. Omistaja lienee vironvenäläinen. Ja tilaus vetämään!

Jaroslavl on selvästi etelämpänä kuin Etelä-Suomi ja ilmasto siellä on mantereisempi kuin Suomessa, joten minulla ei ole minkäänlaista käsitystä siitä, miten hyvin se toimii Turun referenssialueena. Mutta kokeilemattahan sitä ei tiedä, ja jostain on aloitettava.

Nyt on kylvettynä 14 tämän jaroslavlilaisen listauksen mukaista lajiketta, joista valtaosa on matalia peruspunaisia avomaantomaatteja. Pari näistä avomaatomaateista löytyy myös muilta suosituslistoilta. Esimerkiksi Tomatofest-sivustolla suositellaan 'Belyi Naliv' -lajiketta kylmään ilmastoon ja Tomatodirt-sivustolla 'Grushovka'-lajiketta kylmään ilmastoon. Joidenkin lajikkeiden määreenä venäjäksi on "ultra-aikainen", mikä minun korviini kuulostaa oikein hyvältä!





Nämä venäläiset avomaatomaatit ovat kaikki matalia eli noin 50 - 70-senttisiä pensaita, jotka tuottavat punaisia hedelmiä. Muodoissa on toki pientä vaihtelua.


Avomaantomaattien lisäksi listalta löytyi joitakin aikaiseksi mainostettuja kasvihuonetomaatteja, muun muassa keltaista 'Sladkaja Grodz' -lajiketta. Сладкая гроздь tarkoittaa makeaa terttua. Samannimistä mutta punaista lajiketta viljeltiin viime kesänä Naantalissa Livonsaaren osuuspuutarhassa. Vierailin siellä elokuussa 2017, ja nyt keväällä sain Livonsaaren puutarhurilta sen punaisen 'Sladkaja Grodzin' siemeniä. Hedelmät ovat kuvan perusteella erilaisia muodoltaankin. Nyt on joka tapauksessa molempia taimina kasvamassa.

Kolme uutta lajiketta kasvihuoneeseen.
Otan lajikenimen 'Сахарная слива малиновая' lupauksena makeudesta, sillä nimi on sisältää sanat sokeri, vadelma ja luumu.



Parvekkeelle ruukkuviljelyyn sivustolla suositeltiin muun muassa lajiketta 'Комнатный сюрприз' (yllä kuvassa), joka viittaa yllätykseen huoneessa. Toivottavasti myönteiseen!

Ennestään tai muuta kautta hankittuna minulla on muun muassa tällaisia venäläisiä lajikkeita: 'Altaiskiy Oranzhevyi', 'Azoychka', 'Black Russian', 'Caspian pink', 'Galinas', 'Grigorij Altai', 'Jantarnoi', 'Malakhitovaya Shkatulka', 'Moskovitsh, 'Paul Robeson', 'Sashas Altai', 'Siberia', 'Siberian', 'Sibirjak' ja 'Sibirskiy Skorospelyi', 'Siniy', 'Tolstoi F1', 'Tulan musta' ja 'Zolotye Kupola'.


Anteeksi ortografian horjuvuus! En tiedä, miten näitä pitäisi suomeksi kirjoittaa.

Sen jälkeen, kun olen Jaroslavlin sivua viime syksynä tarkastellut, sinne on ilmestynyt uusi lupaava linkki, jonka otsikkona on: "Parhaat tomaattilajikkeet vaikean kesän 2017 jälkeen." Myös keskisellä Venäjällä oli nimittäin viime kesänä koleaa ja sateista. Tuo juttu täytyy lukea ajatuksella läpi. Sieltä löytyy taas uusia lajikkeita tilattavaksi mutta vasta kesäksi 2019!

Venäläiseni ovat vasta pieniä taimia, mutta loppukesällä lupaan raportoida, mitä niistä tuli. Tässä pari venäläistä on päässyt Alaskan 'Early Tananan' ja *Kallion' seuraan Rootmaster-kylvöboksiin.

















11 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Hienoa!
    Täälläkin venäläisten lajikkeiden fani, mielestäni ainakin mustat ovat erinomaisia selviytyjiä Suomen kesässä (oli se sitten kylmä tai lämmin...)
    Muutamia vihreitä, oransseja, keltaisia ja pinkkejä olen kasvatellut, kaikista pitänyt suuresti.

    Tosin viime kesän yksi kokeilu kaupallisen Aelita-firman pussista ei ollut mitä piti muodoltaan, virheitä tapahtuu isoillakin firmoilla... Kyseessä piti olla herkullinen pihvilajike Kosmonaut Volkov (v 1971 menehtyneen kosmonautin muistoksi), mutta siitä tulikin pitkulaisia Roma-tyylisiä tomskuja.
    Nyt on taas listalla tiedossa uusia kokeiluja Idän ihmemaasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, mulla on myös Kosmonaut Volkovia. Se puuttui tuosta listaltani. Pidetään yhteyttä ja katsotaan, mitä näistä venäläisistä tulee.

      Poista
    2. Kiva juttu. Sitä Volkovia on kehuttu kovasti tomaattifoorumeilla, herkulliseksi 'vanhan ajan' tomaatiksi. En laita sitä varmaankaan itse tänä vuonna, kun on paljon muita vaihtoehtoja. Joskus kyllä vielä...

      Poista
  3. Azoychka on kyllä herkullinen keltainen, maussa häivähdys raikasta sitruksisuutta. Nimi on herttainen, diminutiivi nimestä Aza, venäjänjuutalainen naisen nimi, joka alkujaan tulee arabian kielestä...!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Azoychka oli yksi viime kauden suosikeista kasvihuoneessa. Niin upea väri ja hyvä sato!

      Poista
  4. Mielenkiintoisia lajikkeita. Ihana, kun otat asioista selvää ja jaat meidänkin kanssa ❤ Täytyykin kokemuksesi huomioida ens vuoden lajikkeita valitessa. Tänä vuonna itselläni lajikkeita on 57 ja saa nähdä, kuinka moni on hitti ja kuinka moni huti näissä Suomen oloissa 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toimittajan ammatti johtaa tekemään asiat näin, tutkivasti. Ja se tomaattikirja, jota teen. Siihen kelpaa vain punnittu tieto. Pidetään yhteyttä ja jaetaan kokemuksia!

      Poista
  5. Sinulla on kyllä mielenkiintoisia ja kunnianhimoisia kokeiluja! Itse kun haluan ne takuuvarmat herkuttelutomaatit, niin niiden kanssa ei suurta seikkailua synny. Mutta siksi seuraakin sua ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaattien kanssa on niin helppoa ja hauskaa kokeilla, koska siemenet ovat puoli-ilmaisia ja valikoimaa maailmalla riittää.

      Poista
  6. Olen itsekin kiinnostunut viime vuosina venäläisistä ja Itä-Euroopan perinnelajikkeista ja hankkinut lähinnä makuun, kylmänkestävyyteen ja terveyteen perustuvien arvioiden perusteella erilaisten perus- ja pihvitomaattien siemeniä puolalaisista TomatoEdenistä ja Pomidorlandiasta. Vasta pari vuotta on laajempia kokeiluja kasvihuoneessa ja avomaalla kasvusäkeissä ja ruukuissa takana ja viime kesähän oli todella huono, mutta mustat lajikkeet (erityisesti Black from Tula) näyttäisivät menestyvän ainakin minulla parhaiten. Mielenkiinnolla seuraan ja odotan sinun tuloksia samoin kuin tomaattikirjaasi.

    VastaaPoista