maanantai 27. maaliskuuta 2023

Led-katastrofi


Uusi kevät, uusi taimikasvatusongelma. Nyt sen nimi on led.

Loppuvuonna ennätyskalliin sähkön aikaan päätin, että hankin taimikasvatusta varten led-listoja.  Samaan aikaan kirjoitin lehtijuttua - olenhan toimittaja - sähkövalon historiasta, ja kirjasin siihen, että elohopeaa sisältävät loisteputket jäävät EU-alueella pian historiaan. Siitäkin syystä siis oli aika siirtyä ledeihin.

Koska ruotsalainen Nelson Garden oli tuttu tuotenimi monista yhteyksistä, myös ennestään käytössä olleista loisteputkilampuista, googlailin nimenomaan Nelson Gardenin led-valoja. Ostin joulukuussa ruotsalaisesta nettikaupasta kaksi perusosaa ja niille jatkopalat.

Helmikuussa oli ensimmäisten tomaatinkylvöjen vuoro.

Sirkkataimet tulivat esiin normaalisti ja pääsivät heti valoon led-listojen alle. Ongelmat alkoivat ehkä 1,5-2 viikkoa tämän jälkeen - en muista enää tarkasti. Sirkkalehdet alkoivat kellastua, näivettyä ja lopulta hapertuivat ja putosivat pois. Seuraavat lehdet yrittivät tunkea esiin, mutta kasvu oli kituvaa. Sirkkalehtensä hapertaneet tai pudottaneet taimet olivat kamalan näköisiä tikkuja. Kun nyppäsin jonkin räytyneen taimen pois mullasta, huomasin, että juuri oli epätavallisen heikko.

Tässä 'Nyagous'-taimen sirkkalehdet ovat kuivuneet kokoon, ja 'Pierce's
Pridesta' ne ovat jo pudonneet. 


Tämä 'Ruby Falls' voi huonosti.

Olen kasvattanut tomaatteja noin kaksitoista vuotta, joten tiedän, ettei taimikasvatus lopulta ole kovin vaikeaa, kun oikeat palikat ovat kasassa. Kokemuksesta tiedän esimerkiksi, ettei tomaatintaimi säiky noin +14 asteen lämpötilaa, jossa lämmöt öisin taimihuoneessani käyvät. Yleensä taimet sietävät jopa epäsäännöllistä kastelua, johon kiireissäni olen syyllistynyt. Muutama harsosääski on huoneessa lennellyt ja osunut keltaiseen liima-ansaan, mutta niistä ei ole massatuhon selitykseksi. Kylvömulta oli samaa hyvää multaa kuin ennenkin.

Lähikuvassa näkyy, miten sirkkalehti on surkastumassa.
Kompostiin! kuului tuomio tälle taimelle.















Epäilys alkoi kohdistua ledeihin, jotka olivat ainoa muuttunut tekijä taimikasvatuksen yhtälössä. Etsin lisätietoa Nelson Gardenin ledeistä, jolloin löysin ohjeen, että etäisyyden lampun ja kasvin välillä pitäisi olla 10-15 cm, kun ne minulla olivat noin 30 sentin korkeudella. Laskin lamppuja, jolloin tuho nopeutui.

Käännyin Intohimona tomaatit -ryhmän puoleen, ja pian sain kokeneelta harrastajalta tiedon, että hän on havainnut taimissa samanlaisia ongelmia käyttäessään led-valoja. Hämmentävästi tuli myös vastauksia, ettei ledien kanssa ole ollut mitään ongelmia.

Koska maaliskuu oli jo pitkällä, oli nopeiden ratkaisujen aika. Heitin melkein kaikki heikot taimet pois ja kylvin lähes kaiken uudelleen.

Ja vaihdoin takaisin loisteputkiin.

Sähkökin oli sopivasti halventunut. Kiitos, Olkiluoto!

Uudet sirkkataimet näyttävät aivan normaaleilta, tummanvihreiltä ja kasvavat hyvin. Noh, te tiedätte, miltä niiden kuuluu näyttää. Joihinkin kellertäviin, jotka led-katastrofin jäljiltä säästin, alkoi loisteputkien alla palautua normaali vihreys. Jätin räytyneimmistä muutaman sellaisen taimen, jotka olivat ainoita lajiaan tai joiden siementä en raaski ostaa uudelleen, esimerkiksi hybridilajike 'Sungold'. Istutin niitä syvempään ja siirsin loisteputkin alle. Osan siirsin keittön ikkunalaudalle, johon mahtuu muutama taimi.

Tämän 'Sungold'-taimen sirkkalehdet ovat heikot, ja seuraavat lehdet yrittävät puskea esiin.
 Istutin taimen syvään, siirsin loisteputken alle - ja toivon parasta.  


En ole ehtinyt vielä tutkia, mistä tarkkaan ottaen on kyse. UV-valon puutteesta, minulle kerrottiin, mutta millä mekanismilla tarkalleen?

Kokemani led-katastrofin laajuuteen vaikutti varmaankin se, että led-lista oli näille taimille ainoa valonlähde. Taimihuoneeseen tulee luonnonvaloa heikonlaisesti, ja taimet olivat vielä umpiseinän vieressä hyllyn alla. Kun usea harrastaja Intohimona tomaatit -ryhmässä kertoi omien taimiensa voivan ihan hyvin ledien alla, herääkin jatkokysymys: saavatko ne myös luonnonvaloa tai mahdollisesti myös loisteputkivaloa?

Lisäksi eräs kokenut harrastaja kertoi, että uuden japanilaistutkimuksen mukaan epätasainen kastelu pahentaa ongelmaa. Ja siihen nimenomaan syyllistyin.


Nelson Gardenin loiste-
putkien tuoteseloste.
Nelson Gardenin led-listojen tuoteseloste. 









* * * 

Kirjoitin tämä postauksen nopeana varoituksen sanana. Aion penkoa asiaa lisää, kun on paremmin aikaa. Olisi myös kiinnostavaa kuulla, oletteko törmäneet vastaaviin ongelmiin ledien kanssa.

EDIT 25.4.2023. HUOM! Suosittelen, että luet myös tämän postauksen tekemästäni kasvatuskokeesta.

* * *

Ongelma koskee minulla vain tomaatteja. Pelargonien ja värinokkosen pistokkaat ovat lähteneet erittäin hyvin kasvuun noiden samaisten ledien alla.



12 kommenttia:

  1. Super mielenkiintoista! Minulla ei ole ledeistä kokemusta taimikasvatuksessa, joten seuraan mielenkiinnolla postaukseesi tulevia kommentteja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käynnistin eilen pimennetyssä saunassa viljelykokeen valojen vaikutuksesta sirkkataimiin. Kirjoitan siitä aikanaan uuden postauksen, joten pysyhän kuulolla!

      Poista
  2. Itellä on kokemusta ledeillä kasvatuksesta yli 20:ltä vuodelta. Erinäisiä kombinaatioita on lukuisia tältä ajalta. Pahimmat ongelmat olen kokenut liian vähän sinistä valoa sisältäneiden valojen kanssa, jolloin liiallinen kosteus on ajanut ödeemaan. Tästä ei ole tässä kyse. Toinen ongelma on ollut UV, jota tässä äärettömän halvalla tuotetussa valossa ei ole lainkaan. Loisteputkestahan UV:ta tulee. Spektri täsmännee johonkin halpaan kiinalalediin, joka on sinipainotteinen (6500-7000K) ja jossa on myös keskialuetta mukana. Nelsonin lista on erittäin käytetty, eikä vastaavia ongelmia ole näkynyt. Hakisin ongelmia mullasta tai kasvitaudeista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. En usko ollenkaan kasvitautiselitykseen tai mullan ongelmiin. Tässä syyt: Uusintakylvöjen tuottamat taimet kasvaa porskuttavat nyt loisteputkien alla aivan samassa mullassa oikein hyvin. Jos taas kyse olisi jostakin kasvitaudista, se olisi kyllä levinnyt uusiinkin taimiin, mutta niin ei ole käynyt. Uskon 100-prosenttisesti, että syynä oli sirkkataimille jonkinlaisessa herkkyysvaiheessa sopimaton Nelsonin led-listojen valon laatu, yhdistettynä ehkä epätasaiseen kasteluun ja siihen, ettei näille taimille osu juurikaan päivänvaloa.

      Poista
  3. Itse tekisin uuden testin ledeillä. En usko, että ongelma johtuu varsinaisesti valosta. UV kyllä tekee kasveista vahvempia, mutta ei se niin paljon vaikuta. Harvoin myöskään ammattiviljelmillä käytetään UV:ta, koska ne ledit ovat tosiaan kalliimpia. UV:n vaikutus voisi ehkä paremminkin näkyä siinä, kun taimet siirretään ulos. Auringonvalossa UV:ta on ja jos taimet eivät ole siihen tottuneet, ne voivat kärähtää. Spektriä ei nyt ilmeisesti tiedetä, mutta sininen ja punainen aallonpituus kiihdyttävät kasvua ja silloin mahdollisesti kasteluvirheillä voi olla suurempi vaikutus kasveihin: ne ovat olleet haavoittuvaisempia. Lämpötilaan ledeillä on yleensä alentava vaikutus. Silloin myös ilmankosteus pitäisi olla alhaisempi. Jos on ollut vähän turhan viileä + liian korkea ilmankosteus, saattaa kasveihin tulla niihin liittyviä tauteja kuten härmää tai harmaahometta tai muita lehtitauteja. Huonelämpötila ei välttämättä kerro koko totuutta, pitäisi tietää kasvien lehtilämpötila.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommenteista. Valotesti on käynnistynyt pimennetyssä saunassa, ja ensi tuloksia siitä tulee 2-3 viikon päästä. PS. Olisi kiva tietää, kuka sinä olet ja millä "lihaksilla" kommentoit. Näyt minulle anonyyminä.

      Poista
  4. Ongelmia tomaatintaimien kasvatuksessa LED-valaistuksessa on tutkittu monessa tutkimuslaitoksessa ja tutkimuksista löytyy informaatiota hakusanoilla "tomato intumescence UV".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sari! Olet ollut uskon vahvistaja, kun niin moni on sanonut vastaan, ettei voi mitenkään johtua ledeistä. Aion perhetyä tuohon "intumescence"-termiin.

      Poista
  5. Hankin ensimmäisen lasvivaloni tän keväänä, LED; toimii hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Hienoa, että toimii.

      Poista
  6. Hei, tuli mieleen että voisiko nuo käyttämäsi ledvalot olla viallisia? Antavat jotain sellaista valon aallonpituutta tms, joka on vahingollista kasveille? Jos sama valaisintyyppi toimii joillakin ja joillakin ei, viittaisi se mielestäni ns. maanantaierään. Laatuun ei aina ole luottamista. Kuvista päätellen taimet vaikuttavat nimenomaan vahingoittuneilta, jos olisi pelkästään sopivan valon puutteesta kyse, niin eivät taitaisi ihan tuolta näyttää.
    Yst. terveisin Karoliina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Aivoni käyvät ylikierroksilla, kun yritän keksiä, mitä muita syitä voisi olla. Mahdollista on, että lämpötila on jonakin yönä käynyt sirkkataimien kannalta liian alhaalla. Huoneen peruslämpö on ollut +-11-+14 astetta, mutta valtaosan ajasta - silloin kun työskentelen siellä - se on olut korkeampi. Nyt olen kuitenkin käynnistänyt testin, jossa vertailen kahden erilaisen valon vaikutusta sirkkataimiin. Postaus tästä on luvassa 2-3 viikon kuluttua.

      Poista