torstai 8. elokuuta 2019

Paras aika vuodesta!


Tämän aamun saalis hivelee silmää. Sato voi muodostua erittäin hyväksi, jos vain kesäistä säätä saadaan jatkossakin.  
Tomaatteja kypsyy nyt talon joka nurkalla, erityisesti avomaalla. On vaikea sanoa, mikä lajikkeista on ollut aikaisin, koska kasvupaikat ovat hieman erilaisia. Paljon kypsiä ovat kuitenkin jo antaneet aiempina vuosinakin aikaisiksi havaitut matalat pensaslajikkeet ’42 Days’, ’Cold Set’, ’Glacier’, ’Polar Baby’, ’Sheyenne’, ’Sibirjak’, ’Sibirskiy Skorospelyi’ ja ’Terma’. Yksi parhaista on ollut ruukussa kasvava virolainen ’Koit’, jonka hedelmät ovat isoja ja lihaisia.

'Koit' on ollut aikainen ja satoisa.
Kiva uutuus tänä kesänä on varsin aikainen ’Sugar Baby’ ja jenkkitaksinkeltainen ’Taxi’, josta poimin ensimmäisen kaunokaisen tänään.
'Taxi' on kivan värinen ja lisäksi aikainen.

Hyvässä vauhdissa ovat myös ruukuissa kasvavat runkotomaatit ’Stupice’, ’Outdoor Girl’ ja matalarunkoinen ’Kimberly’. ’Gold Nugget’ on antanut keltaisia kirsikkatomaatteja, ’Chocolate Cherry’ niitä sameanruskeita mutta niin herkullisia palleroita ja ’Anmore Dewdrop’ punaisia. Pieniä punaisia kypsyy tasaiseen tahtiin myös ’Losetto’- ja ’Tumbling Tom’ -amppeleissa.

'Jaune Flamme' 
'pullistelee.
Raakileiden määrässä ennätyksen taitaa tehdä oranssi ’Jaune Flamme’, josta muutama on jo kypsynytkin.  Valtavasti raakileita on myös ’Manitoba’-pensaassa, mutta yhtään ei ole vielä ehättänyt kypsäksi asti.

Aiempien kesin suosikki, venäläinen meripihka eli ’Jantarnoi’ ei jostain syytä tänä kesänä ole kovin satoisa. Siinä on vain muutama raakile.
'Manitoba' näyttää olevan satoisa muttei niin aikainen kuin alaskalainen 'Early Tanana' ja amerikkalainen 'Benewah'. 

   *    *    *    *

Kahdeksanneliöisen kasvihuoneen tomaatit ovat selvästi jäljessä avomaasta ja normaalista. Sille on hyvä syykin: Olin mieheni kanssa 8. – 25.7. eli kahden ja puolen viikon ajan ulkomaanmatkalla, ja sinä aikana siskoni hoitivat tomaattien kastelun. Olin ohjeistanut heitä niin, että kasvihuoneen ovi saa olla koko ajan auki tilanteessa, jossa kukaan ei ole joka päivä niitä säätelemässä. Sitten heinäkuun toisesta viikosta eteenpäin, matkamme ajan, olikin ollut pari astetta keskimääräistä viileämpää, jolloin päätökseni pitää ovet koko ajan auki, olikin huono. Toinen vaihtoehto, eli se, että ovet olisivat koko ajan kiinni ja lämmöt nousisivat herkästi yli 30:n asteen, ei olisi sekään ollut hyvä.

Kasvihuoneeni on ollut paitsi turhan viileä myös turhan varjoisa. Se on seurausta siitä, että olen tunkenut sinne 28 kasvia, vaikka realistinen määrä olisi noin 20, jos haluaisi auringon paremmin paistavan sisään. Varmaan suoran auringon vähyydestä johtuu se, että ’Dark Galaxyt’, joiden pitäisi olla yötaivaan sinisiä lukuunottamatta galaktisia kultaisia juovia, ovat kasvihuoneessani aika punaruskeita.

Kasvihuone on taas melkoinen viidakko.
Kasvihuoneessa ensimmäisen hedelmän kypsytteli silmäteräni, maailman mustin tomaatti ’Black Beauty’. Annoin tämän 346-grammaisen mötikän kylässä käyneelle tyttärelle, ja hän luonnehti sen makua näin: ”Varsin mehevä ja mehuisa, jokseenkin lihaisa, mutta samalla pirskahteleva”. Ihan lähipäivinä kypsyy seuraavia.
Ensimmäinen 'Black Beauty' kypsyi heinäkuun lopulla ja oli varsin kookas.
Kasvihuoneessa satoa tuottaa myös kirsikkatomaatti ’Rosa Quartz Multiflora’, jonka hedelmät ovat ihanan makeita; ne sopisivat johonkin jälkiruokaan. Terttu, joissa on eriasteisesti kypsiä tomaatteja, on kaunis kuin koru.
'Rosa Quartz Multifloran' terttu on suloinen. 
Muita aikaisia kasvihuoneessa ovat keltaiset lajikkeet: venäläiset ’Azoycka’ ja ’Zolotye Kupola’ sekä amerikkalainen ’Yellowstone’. Neljä hedelmää on kypsynyt hienosta uurteisesta, italialaisesta punaisesta perinnelajikkeesta ’Costoluto Genovese’.
Kasvihuoneen satoa: Keskellä 'Siniy' ja muut "kello 12:sta myötäpäivään": 'Black Burgundy', 'Azoychka', 'Sart Roloise', 'Costoluto Genovese', 'Grub's Mystery Green', 'Zolotye Kupola' ja 'Garden Peach'.


Kasvihuoneen ensimmäiset 'Yellowstonet'. 
Nyt on ’Aussieta’ ikävä! Aiempina kesinä olen saanut suurimmat tomaatit lajikkeesta ’Aussie’ ja yleensä vielä aikaisin elokuussa. Tänä vuonna sitä ei ole kasvamassa. Suurinta kokoa tavoittelee ’Big Zac’, mutta se kehittyy kovin hitaasti. Toistaiseksi suurin mötikkä on tullut Irman ihme -puskasta, ja lisää on tulossa. Harmi vaan, että sen maku on aika lattea.
Toistaiseksi tämän kesän suurin on ollut Irman ihmeen 612-grammainen hedelmä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti