torstai 20. kesäkuuta 2019

Hurjaa kasvua & tervetuloa avoimiin!



Kasvihuoneessa kasvaa tänä kesänä lukuisia mustia ja sinisiä lajikkeita. Silmäteräni on 'Black Beauty', jonka suurin raakile pullistuu nyt vauhdikkaasti.
Kevät ja alkukesä olivat niin kiireiset, että sain tomaattien istutukset valmiiksi vasta 8. kesäkuuta, myöhemmin kuin tavallisesti. Kasvatin keväällä taimia myös tuttaville ja yritin pitää tomaatti-ecxelissäni järjestyksessä nämä muille kasvatettavat ja itselle tarkoitetut. Lopulta menin jonkin verran jossain sekaisin. Se ilmeni niin, että kun taimien noutajat olivat käyneet, käsiini jäi joitakin eri lajikkeita kuin olin helmikuussa kaavaillut.

Taimia on kasvamassa 110, lajikkeita 107. Kaksin kappalein on vain amppelitomaatteja 'Losetto' ja 'Tumbling Tom' sekä vahingossa kasvihuonelajiketta 'Ananas Noire'.

 
Punerrusta näkyy vain tammikuussa kylvetyn pienen Mohamed-pensaan uumenissa.

Takaiskuja - mutta varsin pieniä - ovat nämä:

1) Kasvatin espoolaiselta tomaattiharrastajalta saamistani Yamal/Jamal-siemenistä itselleni yhtä tainta ja istutin sen paraatipaikalle kylmälavaan. Mutta miten voikin olla, että nimenomaan tämä taimi alkoi kellastua ja räytyä! Kun tutkin sitä lähemmin, havaitsin että varsi on poikki, mennyt vissiin jo istutusvaiheessa, kun istutin vinoon. En jaksanut ruveta juurruttamaan uutta alkua, vaan  istutin muuta tilalle.

Jamalissa kiinnosti se, että se on kuulemma superaikainen lajike. Nimi viittaa Jamalin niemimaahan, joka on Luoteis-Siperiassa sijaitseva ikiroutainen nenetsien eli samojedien asuttama niemimaa. Jamal sanana tarkoittaa maan äärtä tai loppua. Tomaatti on siitä mahtava kasvi, että siitä on saatu jalostettua lajikkeita paitsi sinne, missä pippuri kasvaa, ja myös arktiseen maan ääreen! Mutta nyt Jamalin erikoisuus jää tältä kesältä näkemättä.

Avomaantomaateista suurimpia raakileita on lajikkeissa Sibirski Skorospelyi (yläkuvassa) ja Canabec (alakuvassa).



2) Toinen epäonni oli se, että hukkasin 250 taimen käsittelyssä jonnekin Wapsin! Olin siemenvaihdossa saanut joensuulaiselta tomaattiharrastajalta 'Wapsipinichon Peach' -nimistä lajiketta, jota oli kiva kylvää, koska sen kavereiksi olivat tulossa myös 'Garden Peach' ja 'Pink Peach' - näitä suloisia nukkapintaisia kaunokaisia mutta eri väreissä. Tuo nimi on painajaismainen, mutta se sisältää taas kiinnostavaa maantietoa. Wapsipinicon-joki, jota paikalliset kutsuvat tuttavallisesti Wapsiksi, on Mississippi-joen 480 kilometriä pitkä sivuhaara, joka virtaa Kaakkois-Minnesotassa Koillis-Iowassa. Mutta nyt keltainen Wapsi puuttuu puutarhastani, ja menee vuosi ennen kuin voin yrittää uudelleen.

 *     *     *

Muutoin tomaattitarhani alkaa olla valmis sunnuntaina 7.7. vietettävää Avoimet puutarhat -tapahtumaa varten. Tomaatinviljelijän kannalta tämä aika kesästä ei ole paras mahdollinen, siellä eipä taida muissa kuin amppeleissa  ja tammikuussa kylvetyissä pikku pensaissa vielä näkyä kypsän tomaatin väriä. Avomaalla tomaatit pensastuvat, ja sekä avomaalle että kasvihuoneessa on runsaasti raakileita ja kukkia, mutta kypsiä ei tomaatteja vielä ole. Koska lämpöä on piisannut, kasvuvauhti on juuri nyt huima.

Näillä varauksilla: tervetuloa tomaattitarhaani Turkuun!
Tomaatteja on nyt myös koristekasveina kuistin pielessä.


15 kommenttia:

  1. Oi, mitä herkkuja sinulla on kasvamassa! Ihanaa juhannuksen aikaa sinulle!

    VastaaPoista
  2. Kiva, kun vierailit sivullani! Aurinkoista juhannusta!

    VastaaPoista
  3. Onpas mielenkiintoinen blogi! Itse tässä puuhailen muutaman kasvin kanssa. Pikkuhiljaa into kasvaa ja ensi kesälle varmaan sitten jo tuplamäärät, kenties myös hiukan lajikerepertuaaria kasvattaen.

    VastaaPoista
  4. Tuon sinulle yhden Yamalin Espoosta. ��

    VastaaPoista
  5. Paras tapa hankkia Yamalin siemeniä on tilata ogorod.ua sta:

    https://ogorod.ua/shop/3772/magazin/semena-tomata-jamal

    VastaaPoista
  6. Olipa mukava kuulla jälleen tomaattikuulumisiasi! Harmi, kun ei ollut mahdollisuutta tulla tällä kertaa käymään, on tätä välimatkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noin 45 ihmistä kävi, joten olen hyvin tyytyväinen. Mukavaa, että poikkesit lukemaan!

      Poista
  7. Oletko koskaan loppukesästä tehnyt sellaista vertailua mikä lajike/lajikeista jaksaa syksyllä pisimmälle siis tarkoitan kun olosuhteet syksyllä heikkenevät niin varmasti eroja eri tomaatilajikeiden välillä tulee joku voi ehkä kestää ensimmäiset yöpakkaset joku ehkä nuupahtaa jo viileään ja kosteaan syksyn säähän itselläni oli siberia tomaattia ja tavallista tanskan vientiä joskus avomaalla siberia näytti kyntensä loppukesästä sinniteli lokakuulle asti avomaalla tuotti hedelmiäkin melkein lopuun asti ja kukki jne jne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on tosi hyvä pointti, mutta en ole asiaa systemaattisesti vertaillut, kun on tullut esim. rutto lopettamaan kauden ennenaikaisesti. Uskoisin, että monet venäläiset ja alaskalaiset sinnittelevät pisimmälle.

      Poista
  8. oletko koskaan talvehdittanut tomaatteja sisällä ainakin pienikokoiset lajikeet voisi periaateessa talvehditaa itse kokeilin sitä minitomaatilla mulla on 2x55 wattinen 6500 K päivänvalo loisteputki valaisin ja sen avulla tomaatti joka oli testissä selvisi hengissä tammikuun lopulle saakka sisätiloissa ja kukki viimeisen kerran joulukuussa kyseessä on sellasia valoja joita nykyisin käyttävät chilinkasvattajat joista osa kasvattaa chilejä ja paprikoita talven yli monivuotisina kasveina. tomaatti myös teki viimeiset hedelmänsä joulukuussa sisätiloissa kypsiksi saakka olisi ehkä elänyt kauemminkin mutta kuoli kun liian pienessä ruukussa pääsi kuivahtamaan pahasti. tomattihan ei tosiasiassa ole 1 vaan monivuotinen kasvi ammattipuutarhoilla runkotomaatit elävät 2-3 vuotiaiksi eli niitä ei vuositain edes uusita vaan sama tomaatti on 2-3 kasvukautta käytössä. youtubessa oli videota norjalaisesta kasviharrastajasta joka talvehditaa osan tomaateista sisätiloissa lisävalon avulla noin 1 metrisiksi pensaiksi leikattuina näin keväällä satokausi voi alkaa aikaisemmin. suomessakin yksi blogi jossa kasviharrastaja talvehditti tomaattia se eli 2,5 vuotiaaksi noin ja teki toisena kesänä parhaan satonsa vasta pensastomaatti lajike

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole talvettanut tomaatteja, vaikka se tosiaan olisi ihan mahdollista. Minusta on ollut kiva lopettaa viljelykausi talveksi - ja aloittaa talvinen käsityöharrastus - ja sitten taas kevään tullen valita uudet lajikkeet kylvettäviksi.

      Poista
  9. https://www.vplux.fi/fi/product/kasvivalaisin-solux-predator/723951 https://www.vplux.fi/fi/product/solux-twin-2-x-55w-kasvivalaisin/555501 käytän tämän tapaisia ripustettavia valaisimia ne laitetaan suht lähelle kasvien latvoja ja säädän korkeutta kasvien koon mukaan https://www.vplux.fi/fi/product/led-kasvivalaisin-king-cob-180w/10390 joskus kokeillut myös led valaistusta kasveille ja se on myös ihan toimiva ratkaisu noin 100 eurolla saa jo sellaisia kasvivaloja jotka todella parantavat kasvien taimien sekä myös talvehditettavien kasvien kasvua talvellakin myös huonekasvit jne tykkää itelläni tuon alla mm talvehtinut sitruksia ja ei pudota lehtiä jne talvisin kun kunnon valo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. noita sivustoja on joitakin vp lux ihan ok yleis kasvatus tarvike sivusto kaikkea muutakin löytyy vesiviljely järjestelmistä alkaen led finland kasvatus ledien erikoisliike laadukasta tosin myös hintavaa led valaistus tekniikaa chilitarvike.fi ssä myös kaikenlaista tarviketta kasvien sisäkasvatukseen ja talvehtimisen parantamiseen

      Poista