sunnuntai 7. maaliskuuta 2021

Kausi 2021 alkakoon!

Tervetuloa maailmaan, te kasvukauden 2021 tomaatintaimet!

Vuosi sitten, kun korona iski, ajattelin, että onneksi on tällainen harrastus, joka ei ole juurikaan riippuvainen rajoituksista. Niin ajattelen nytkin, kun elämme jo toista koronakevättä.

Posti on tuonut pihan laatikkoon verkkokaupoista tilaamiani tai toisten harrastajien vaihtureina lähettämiä uusia tomaatinsiemeniä - niin kuin mitään uusia nyt edes tarvittaisiin.

Kylvin helmikuun puolella, näköjään 14.2., muutamia mini- ja dwarf-lajikkeita.


Tein kylvösuunnitelmat jo syksyllä, kun edellinen kausi oli tuoreessa muistissa, mutta nythän ne muuttuvat koko ajan uusien lajikkeiden saapuessa.

Mitään erityistä teemaa en tälle kesällä ole päättänyt, mutta muutama kylvöidea on:

Olen hankkinut siemenkokoelmiini neljä venäläistä, aikaisuutta skoro-sanalla nimessään mainostavaa lajiketta ja sijoitan ne ruukuissa vierekkäin. Lajikkeet ovat ’Sibirski Skorospeli’ (Siperian aikainen), josta on aiemmat erittäin hyvät kokemukset, ’Leningradski Skorospeli’ (Leningradin aikainen), ’Moskovski Skorospeli’ (Moskovan aikainen) ja Skorospelka. Kisa alkakoon!

Skoro tarkoittaa aikaista, mutta vain identtisesti ja rinnatusten kasvattamalla selviää, mikä näistä venäläisistä on kaikkein aikaisin.


Toinen ruukkuryhmä muodostuu kotimaan ja lähialueen maatiaisista. Rinnakkain tulevat Evakko, Isän tomaatti ja Marilainen pihvitomaatti.

Kasvihuoneeseen mahtuu vain 27 tainta eli lajiketta, ja taas olisi tyrkyllä aivan liikaa lajikkeita. Joka kesä tekisi mieli yrittää kokoennätystä. Tavoitteena on ylittää kilon paino, missä en ole toistaiseksi onnistunut. Siksi olen kylvänyt toiveikkaana ’Aussien’ ja ’Domingon’ siemenet. Mutta koska tilaa on vähän, vain yksi taimi kumpaakin.

Kasvatuspaikkojen työnjako on sama kuin ennenkin: Kasvihuoneeseen isoja, värikkäitä ja kummallisia. Avomaalle aikaisia, jotka usein ovat käytännössä peruspunaisia.

Kasvihuoneeseen tulevat kasvamaan mm. lajikkeet 'Citrina', 'Mortgage Lifter', 'Cream Sausage',' Kiwi', 'Datlo' ja 'Pera d 'Abruzzo' ja parikymmentä muuta. Enempää ei kahdeksaan neliöön mahdu. 

Olen kerrankin malttanut odotella kylvöissä. Nyt on kylvetty vasta kasvihuonelajikkeet ja  avomaanlajikkeista pikkupensaat ja dwarfit eli kääpiöt, joiden kasvutapa on kompakti. Avomaanlajikkeiden pääkylvön vuoro voisi olla vaikkapa viikon päästä. 

Olen sisustanut taimihuoneen jo valmiiksi, eli siellä ovat kasvilamput ja kasvatuspaikat valmiina.

Tänään hyinen pohjoistuuli ja pöllyävä lumi muistutti, että vielä oooon talvee jäljellä…

11 kommenttia:

 1. Hyvä idea tehdä kylvösuunnitelma syksyllä, vaikka suunnitelmiin tulisikin ennen h-hetkeä muutoksia. Minä olen pitkittänyt kylvöhommiin alkamista. Meillä ei pitkän pitkään aikaan saada mitään ulos kasvamaan ja kasvihuonetta ei ole. Taimista saattaisi kasvaa pitkiä rotkuloita - kokemusta tästä on :D Täällä on satanut (taas) paljon (!) lunta. Oli kova lumikolajumppa tänään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Maaliskuu on aina malttamattomuuden aikaa. Päivä pitenee, mutta lämpö ei lähene. Kylmiä päiviä ja öitä on tulossa, mutta onneksi sisällä jo vihertää,

   Poista
 2. Minäkin olen kylvänyt pensastomaatit 6.2. ja 8 kpl runkotomaattia 28.2. Olen tässä pohtinut, milloin kylväisi loput eli pääosan tomaateista.
  Sinulla näyttää olevan kasvatettavana kiinnostavia lajikkeita, ihan tuntemattomia minulle. Tomaattien lajikevalikoima on niin valtava, että on mistä valita :).
  Oikein hyvää kasvuintoa kylvöksille ja pikkutaimillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkutaimet kiittävät toivotuksista, Päivi. Täytyypä käydä niille hönkimässä vähän HHHHHHHIIILIDIOKSIDIA.
   Tomaattilajikkeita on maailmassa vähintään 20 000, joten kaikkien testaamista ei kannata ottaa edes elämäntehtäväksi - loppuvat elämästä kesät kesken. Mutta niin paljon yritän kuin voin.

   Poista
 3. Olen Facebookin puolella seuraillut kasvavaa kevätvilliintymistä tomaattiryhmässä ja ällistyin kuinka valtavasti lajikkeita maailmassa onkaan. Minulla on kaikki valmiina kylvöihin, tulevana viikonloppuna laitan tomaattiyritelmäni itämään, pari suosikkia menneiltä vuosilta ja muutama kokonaan uusi tuttavuus. Oikein satoisaa tomaattivuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, Hirnakka! Tämä on ihanaa hommaa, joka saa mielen irti synkkyyksistä ja syksyllä suun makiaksi. Satoisaa kautta myös sinulle!

   Poista
 4. Sinulla on erittäin kiinnostava sivusto, jonka sattumalta löysin, kun aloin miettimään mitä lajiketta voisi kasvattaa avomaalla! Nyt on siemeniä itämässä sen verran, että kohta olen pulassa venyvien taimien kanssa. Mitkä ovat tähän mennessä parhaat lajikkeet ulkokasvatukseen? Kiinnostaa etenkin aikaiset pensastomaatit ja kirsikkatomaatit, jotka pärjäisivät mökillä vähän heikommallakin hoivanpidolla. Mikähän on myöhäisin realistinen ajankohta laittaa avomaantomaattien siemenet multaan, jos kyseessä siihen soveltuva lajike? Kerrostaloasunnossa on aika vaikeaa kasvattaa taimia monta kuukautta ennen ulos istuttamista...

  VastaaPoista
 5. On lukuisia matalia pensastomaattilajikkeita, joissa voi alkaa Etelä-Suomessa punoittaa jo heinäkuun puolella. Tämän ryhmän nopeimpia ovat olleet noin 30-senttiset pensaat ’42 Days’, ’Polar Baby’, ’Sibirski Skorospeli’ ja ’Terma’, jotka ehtivät antaa kaiken satonsa jopa viileänä kesänä 2017. Korkeampia mutta hyvin aikaisia ja varmoja ovat olleet ’Early Tanana’ (70 cm), ’Kallio’ (90 cm), ’Glacier’ ja ’Prairie Fire’ (60–100 cm).
  Lisäksi suosikkejani ovat keltaisen värinsä ansiosta aikaiset pensastomaatit ’Jantarnyi’ ja ’Taxi’ ja oranssin värin ansiosta ’Eksootika’ ja ’Korol Sibiri’.
  ’Norderås Busk’ on satoisa norjalainen vaihtoehto. Norjalaisvertailussa se päihitti aikaiseksi tunnetun ’Matinan’ 10 päivällä ja se kestää myös sadetta.
  ’Alaskan Fancy' on puolipensas, korkeus n. 120 cm. noin 50-grammaiset punaiset luumutomaatit.
  ’Promyk’ on muutoin melko tavanomainen aikainen peruspunainen tomaatti ja pensaslajike, mutta sen nousi suvun kesken pidetyssä 20 lajikkeen tomaattimaistelussa yllättäen hopeasijalle syksyllä 2020!
  ’Gold Nugget’ on alle 1,5-metrinen satoisa pensas. 15–20-grammaiset keltaiset hedelmät.
  Pienet ruukkulajikkeet sopivat parvekkeelle, terassille tai kasvihuoneeseenkin: ’Balkonstar’, ’Balkonzauber’, ’Bitonto’ F1, ’Maskotka’, ’Red Robin’, ’Varto’, ’’Vilma’, ’Venus’ jne.
  ’Anmore Dewdrop’ on erinomainen amppelitomaatti, joka tuottaa runsaasti erittäin makeita punaisia pikkutomaatteja.
  Runkotomaateista aikaisimpia ovat ’Matina’, 'Potattomatti' eli Savitaipale ja 'Stupice'. Ne tuottavat kirkkaanpunaisia keskikokoisia hedelmiä.
  Saksalainen ’Matina’ on menestynyt hyvin Kainuuta myöten. Samankaltaisia ovat ’Bloody Butcher’ ja matalakasvuisempi eli vain noin metriseksi jäävä puolipensas ’Kimberley’.
  Korkeita mutta aika aikaisia kirsikkatyyppisiä runkotomaatteja ovat esim. punahedelmäinen ’Rote Murmel', keltahedelmäinen ’Galina’s’(Galina’s Yellow tai Galina tai Galinas) ja yksi maukkaimista, ruskeahedelmäinen ’Black Cherry’.

  VastaaPoista
 6. Huhtikuun puoliväli on ehkä sopiva viimeinen ajankohta. Yleensä olen kyllä kylvänyt kaiken sitä ennen. Tärkeintä taimille on runsas valo ja semi-viileä lämpö, öisin saa jäädä n. 15 asteeseen.

  VastaaPoista
 7. Suurkiitokset kattavasta vastauksesta! Tälle kaudelle lajikkeet on jo valittu ja ovat vähän mitä sattuu, mutta ehkä näistäkin tulee onnistumisia. Ensi kaudella otan ehdottomasti mainitsemiasi lajikkeita listalle. Nyt on Tiny Tim, Balkonzauber, Lilly Liz, Bitonto F1, Rotkäppchen, Romello F1, Gardener's Delight, Betalux ja useita Venäläisiä lajikkeita. Helmikuun puolivälissä kylvetyt Tiny Timit näyttävät alkavan jo tekemään kukintoja, vaikka ovat säälittävän pienessä ruukussa ja muutenkin ehkä 20cm korkeita. Onko mitenkään mahdollista tai järkevää yrittää viivästyttää näiden kukkimista esimerkiksi kukintoja nyppimällä, kun eihän näitä voi vielä istuttaa ulos pitkiin aikoihin? Kuinka pitkään tällaiset determinaatit pikkupensastomaatit ylipäätään tuottavat satoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kannata eikä tarvitse viivästyttää. Älä ainakaan nypi kukkia pois. Antaa tehdä hedelmää vaan. Oman kokemukseni mukaan esim. Tiny Tim pukkaa tomaatteja pitkälle syksyyn! Ehkä kannattaa koulia isompaan astiaan.

   Poista