perjantai 10. syyskuuta 2021

Sokkotastingissa kaksi yli muiden


Silmät kiinni ja suu auki!

Järjestin elokuun lopussa 16 tomaattilajikkeen sokkomaistelun. Pöydässä istuivat tuttavapariskunta Ulla ja Olli sekä mieheni Harri ja mieheni tytär Tiia. Maistelijat peittivät silmänsä liinalla tai sulkivat silmät siksi hetkeksi, jolloin annostelin makupalan haarukkaan. Liinan sai ottaa pois, kun kaikki olivat mutustelleet maistelupalan. Lajikkeen väri tai hedelmän ulkomuoto ei näin päässyt vaikuttamaan etukäteen maun kokemiseen. Pienet kirsikkatomaatit tarjoilin koknaisina, isot tomaatit lohkoina. En kertonut lajikkeiden nimiä, koska niissä usein kuvaillaan makua, esimerkkinä ’Sweet Million’.

Tarjolla oli niitä lajikkeita, joita sattui olemaan riittävästi kypsinä. Tavoittelin myös monipuolisuutta, joten tarjolla oli niin kirsikka-, pihvi- kuin peruskokoisiakin tomaatteja, kuten kuvista näkyy. 16 oli tietysti pieni otos tämänvuotisesta noin 70 lajikkeen kokoelmastani.

Tiia ja Harri valmiina maistoon.

Pyysin sanallista arviota kunkin tomaatin rakenteesta ja ennen kaikkea mausta. Lisäksi pyysin antamaan kouluarvosanan asteikolta 4 - 10 ja tekemään lemppari- tai inhokkimerkintöjä.

Kun raatilaiset olivat saaneet arvionsa kirjoitettua, kerroin lajikkeen nimen ja näytin, millaisesta tomaatista oli kyse. Yllätyksiä koettiin monia!

Sokkomaistelu oli raatilaisten mielestä hauskaa. Kun kymmenkunta lajiketta oli kasassa, ajattelin porukan jo väsyvän, ja kysyin, haluavatko he pitää tauon tai lopettaa, mutta he halusivat ehdottomasti jatkaa!

Ullan ja Ollin suihin näyttää olevan menossa 'Jaune Flamme'.


Tässä tulokset sekä teksti- että kuvamuodossa. Kirsikkatomattilajikkeet 'Sungold' ja 'Cerise Champagne' ylsivät yli yhdeksän keskiarvoon ja voittivat kisan selvästi.

Otin kuvan tänään, jolloin kuvattaviksi ei löytynyt kaikkia maistelussa tarjolla olleita. Sen takia luettelosta puuttuvat 'Uluru Ohcre', 'Aussie' ja  kaupan perus.


1. Sungold F1                    9,3

2. Cerise Champagne       9,2

3. Sweet Million F1           8,5

4. Uluru Ochre                  8,4

5. Michael Pollan              8,0

6. Aussie (iso pun. pihvi)  7,9

7. Shadow Boxing            7,8

8. Jaune Flamme              7,3

9. Amur Shtamb               7,3

10. Black Sea Man (ruskea pihvi) 7,1

11. Rotkäppchen                7,1

12. Cream Sausage           6,7

13. Friesje                           6,5

14. Citrina                           6,3

15. kaupan laaritomaatti     4,75

16. Early Tanana                 4,7

Tuloksissa on huomionarvoista se, että voittaja 'Sungold' voitti myös syksyllä 2019 järjestämäni Tomatastingin. Nyt kolmoseksi tullut 'Sweet Million' puolestaan oli Tomatasting2020:n voittaja – silloin 'Sungold' ei ollut kisassa mukana.

Tämän vuoden kakkonen oli yllättäjä: pieni sampanjanvärinen marja 'Cerise Champagne', joka tuli tilaajalahjaksi Vertiloom-siemenfirmalta. Se on tämän kesän suosikkini, vaikka sato onkin mitätön. Maku on ainutlaatuinen, muistuttaa lähinnä ananaskirsikkaa.

Edellisvuosien tastingeissa näyttävät minulla muutoin olleen lautasilla ihan muut lajikkeet kuin tänä vuonna. Se kuuluu harrastukseni luoteeseen: panen valikoiman uusiksi joka kevät. Vain muutamat varhaislajikkeet pysyvät kesästä toiseen aikaisuuden verrokkeina. Ja joka kesä pitää kasvattaa 'Sungoldia' tai jotain muuta tomaattikarkkia!

Kirsikkatomaatit nousivat kärkeen. Oranssi on 'Sungold',
vaaleankeltainen 'Cerise Champagne' ja punainen 'Sweet Million'.

Häntäpäästä: Sekaan ujuttamani kaupan perustomaatti jäi odotetusti hännille, mutta pettymyksekseni ihan viimeiseksi jäi Alaskan aikainen 'Early Tanana', jota olen Suomeen lanseerannut.

   *   *   *   *  

Poimin tähän vielä makujen sanallisia kuvailuja, satunnaisesti eri vastaajilta. Niistä näkyy, että makuasioista ei voi kuin kiistellä!

Sungold F1. ”Makea, miellyttävä.” ”Hyökkäävän hyvä maku. Kahta aromia, tummaa ja pirtsakkaa.” ”Alkuun kipakka ja pirteä, jälkimaku suloisen makea.”

Cerise Champagne. ”Namupala.” ”Savuviskin maku ensimmäisenä, täysin omanlainen.” ”Kirsikkainen, suloinen, hyvin makea.”

Sweet Million F1. ”Ihanainen.” ”Hapan, makea jälkimaku.” ”Hyvin aromikas, kirsikkainen, todella makea, tomaattikarkki.”

Uluru Ochre. ”Vahva ja pitkä jälkimaku, voimakas, ei perusjätkä, hienosteleva, viipyilevä.”

Michael Pollan. ”Rikollinen, luonnetta.” ”Savuinen.” ”Ei juuri makea, silti aromia täynnä, maku jäi suuhun lempeänä.”

Aussie. ”Kuin hyvä punaviini, hieman hapan, erikoinen tapaus.” ”Maku hieman savuinen, oli luonnetta.” ”Hyvä jälkimaku.”

Shadow Boxing. ”Kurkkumainen.” ”Lempeän melonimainen, makeuttu ja kirpeyttä sopivassa suhteessa.”

Jaune Flamme. ”Nopea, maku tulee suuhun heti, hauska, makeahko, aromiakin löytyy.”

Amur Shtamb. ”Mitäänsanomaton, ovela toisaalta, lasinen.” ”Meuhuisa, mieto, vetinen, ei minkäänlaista jälkimakua.”

Rotkäppchen. ”Outo, tunkkainen, muljahteleva, peltimäinen.” ”Ihana, lempeä, tasapainoinen makeuden ja aromin suhteen.” ”Vettynyt, tylsä, mauton, hieman hapan.”

Black Sea Man. ”Aavistuksen hapokas, haamumainen.” ”Hyvin perunamainen, ei juuri aromia tai makeutta, perusvarma.”

Cream Sausage. ”Mehuisa, makeahko, vähän aromia.” ”Mieto mutta suussa mukava, sulava.”

Friesje. ”Vetinen, makeahko, yllätyksetön.” ”Kliininen, tuoksu desifiointimainen.”

Citrina: ”Maukas, aromikas.” ”Ei lainkaan makea, lihaisa, kummallinen, ei tomaatin makuinen.”

Kaupan laaritomaatti. ”Kaupan perus.” ”Aromia vailla, lähes kurkun tyyppinen.”

Early Tanana. ”Mitäänsanomaton.” ”Hieman kirpeä, neutraali.” ”Lasten suuhun sopiva."Illan tomaattimenyy sisälsi persiljaisen tomaattisalaatin, naudanlihapihvin ja tomaattirisoton, jotka huuhdeltiin alas Teiskon Viinin tomaattiviinillä.

4 kommenttia:

 1. Tämä oli jälleen kiinnostava testi, kiitos, että julkaisit. Sungold F1 on minunkin suosikkini tähän astisten kokemusteni perusteella. Tänä vuonna kasvatin myös toista tomaattia, joka oli hyvin lähellä Sungoldin makua eli Naranja. Nämä saivat omilta vierailtani eniten ihastusta. Toki muitakin herkkuja löytyi kasvatuslistalta, mutta muut sinun listalla olevista ovat itselleni kokeilematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Tomaattilajikkeita ja -makuja on maailmassa niin valtavasti, että maisteltavaa riittää loppuelämäksi. Eikös Naranja tarkoita appelsiinia? Mistä olet sen siemeniä hankkinut? Tuo olisi siinä mielessä kätevä lajike, ettei se ole hybridi, jolloin siemeniä kannattaisi ottaa talteen ja saisi samanlaisia jälkeläisiä.

   Poista
 2. Kiitos taas Ritva. Mun suosikki on edelleen irkkulikööri. Kaarina Sotka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just suosittelin Irkkulikööriä yhdelle tomaattituttavalla ja otin siemenpussin esiin. Sita täytyy laittaa aluell ensi keväänä.

   Poista