keskiviikko 10. huhtikuuta 2019

Takatalven taimikuulumiset



Vasta noin kahdeksasosa taimista on nyt koulittu maitopurkkeihin, joten lähiviikkoina on paljon tekemistä.
Kylvin suurimman osan kesän 2019 kasvihuonetomaateista 3. maaliskuuta. Sen jälkeen olen ehtimisen mukaan kylvänyt pikku hiljaa avomaantomaatteja ja tehnyt kasvihuonelajikkeiden täydennyskylvöjä, jos jokin tärkeä on jäänyt itämättä. Vieläkin on itämässä muutama taimikenno, mutta näyttää siltä, ettei niistä mitään tule. Olivat sen verran vanhaa siementä.

Koeluontoisesti kylvin jo tammikuun lopulla pari pientä pensastomaattia, ja niissä on nyt ensimmäiset kukat ja raakileet. Nämä pikkuiset edustavat lajikkeita 'Red Robin' ja 'Pinokkio'. Niiden kannassa kirii 'Mohamed'.

Kasvamassa on nyt noin 250 tainta, jotka edustavat noin 120 lajiketta. Noin sata tainta ja lajiketta pidän itse, siis yksi taimi kutakin lajiketta. Loput taimet menevät tuttaville ja sukulaisille.


Tammikuun lopussa koemielessä kylvetyssä 'Red Robinissa' on kukkia ja raakileita.

Kivoja aikomuksia on myös 'Mohamedilla'.


Kevät keväältä opin tätä taimikasvatusta. Avainsanoja ovat valo ja viileys. Jos idätysvaiheessa multa saakin olla jopa +25-asteista, sen jälkeen kasvatusta pitää jatkaa selvästi viileämmässä. Olen viilentänyt taimihuonetta ikkunaa auki pitämällä iltaisin noin 16 asteeseen, mistä se nousee suljetun oven takana yön aikana ehkä 17-18 asteeseen. Päivällä taimihuoneen ovi on selällään muuhun taloon, jolloin lämpö nousee noin 20 asteeseen.
Taimihuoneeseen ei ikävä kyllä osu luonnonvalo kuin aamulla ja aamupäivällä, joten olen sinne hankkinut taimivaloja, kasvilamppuja ja tavallisiakin loisteputkivalaisimia. Ne on ajastettu olemaan päällä 16 tuntia vuorokaudessa.
Taimista isoimmat olen jo koulinut maitopurkkeihin. Kasvu on nyt huiman nopeaa, joten koulittavaa tulee koko ajan lisää.
Maitopurkkeja, maitopurkkeja... Olen vakiodyykkari työpaikan ruokalassa. 

Tämän kasvukauden teemat muotoutuivat vasta kylvöjen edetessä.
1) Haluan jälleen avomaalla eli kylmälavoissa ja seinustojen ruukuissa vertailla pohjoisamerikkalaisia, eurooppalaisia ja venäläisiä aikaisia avomaanlajikkeita. Kasvamassa on siis enimmäkseen vanhoja tuttuja, vaikka siemenkansiossa olisi ollut monta uutta kiinnostavaa avomaalajiketta. Niitä on tullut osteltua lomamatkoilla Unkarista, Virosta ja Liettuasta. Niiden vuoro tulee myöhemmin. Toki joitakin uusiakin oli pakko mahduttaa listalle. Lämmin kiitos kaikille siemenvaihtoa kanssani tehneille!
On normilehtiä, perunalehtiä ja hassuimpina kaikista 'Silvery Fir Treen' ohuet huiskuttimet (kuvan alalaidassa).
2) Kasvihuoneessa on lupa hullutella. Entistä selvemmin linjaukseni on se, että kun kerran useimmat avomaantomaatit ovat niitä pyöräitä peruspunaisia, kasvihuoneen arvokasta tilaa käytetään johonkin muuhun kuin punaiseen. Ja se muu on ensi kesänä ennen kaikkea MUSTAA. Kasvamassa on muun muassa maailman mustimmaksi mainittu lajike ’Black Beauty’ sekä lukuisia muita lajikkeita, joiden nimessä esiintyy sana ”black” tai ”blue”. Vanha tuttu sinisenmusta kaunotar ’Indigo Rose’ tipahti kylvölistalta pois, koska sen maku on niin lattea.
Kasvihuonetomaattien mustuus tai sinisyys näkyy tässä vaiheessa
taimikasvatusta vain joidenkin taimien sinisistä varsista. 

Eilen ilmoitin tomaattitarhani Avoimet puutarhat -tapahtumaan, joka on 7. heinäkuuta. Tervetuloa siis kylään, kaikki kiinnostuneet!

Nyt odotan malttamattomana takatalven väistymistä ja tuulen suunnan kääntymistä. Kaikki ihanuus on vielä edessä!

Tomaatit 2019
KYLMÄLAVOIHIN

42 Days
Alaska
Amateur
Aurora
Benewah
Betalux
Bush Beefsteak
Canabec
Cold Set
Early Tanana
Evakko
Glacier
Grushovka
Jantarnoi
Kallio
Kimberly
Koit
Krainy Sever
Manitoba
Mato
Moskovitsh
New Big Dwarf
Nevas
Norderås Busk
Pixie
Polar Baby
Prairie Fire
Sheynne
Sibirjak
Sibirskiy Skorospelyi
Silvery Fir Tree
Sub-Arctic
Terma
Yamal

AVOMAALLE RUUKKUIHIN (SEINUSTAT)
Alaskan Fancy
Anmore Dewdrop
Arielle
Beliy Naliv
Black Sea Man
Bloody Buchter
Cherry Black Zebra
Clear Pink Early
Friesje
Galina's
Garden Peach
Gold Nugget
Hurma
Ida Gold
Irman ihme
Jaune Flamme
Kollane
Laukaus
Matina
Nepal
Noire de Crimee
Outdoor Girl
Pink Peach
Potattomatti
Promyk
Rote Murmel
Sasha’s Altai
Siberian
Sladkaja Grodz, pun.
Snow White
Sprite
Stupice
Sugar baby
Taiko
Taxi
Wapsinichon Peach
Violet Jasper
Zlatava

AMPPELIIN
Losetto
Tumbling Tom Red

ULOS PIKKURUUKKUIHIN
Bajaja
Komnatny Surprise
Mohamed
Red Robin

KASVIHUONEESEEN
Ananas Noir(e)
Big Zac
Black Beauty
Black Burgundy
Black Prince
Black Zebra
Blue Ambrosia
Chocolate Cherry
Costoluto Fiorentino
Dancing with Smurfs
Dark Galaxy
Emerald Apple
Firework
Grub’s Mystery Green
Limetto
Pink Thai Egg
Romello
Rosa Quartz Multiflora
Saharnaja Sliva Malonovaja
Sart Roloise
Siberian Malachite
Siniy
Sladkaja Grodz kelt.
Tasmanian Chocolate
Yellowstone
Zolotye Kupola



8 kommenttia:

  1. Hei, kiitos mielenkiintoisesta blogista! Mainitset tuossa viimeisessä kirjoituksessa "ulos pikkuruukkuihin". Onnistuuko tomaatin kasvatus siis ulkona, ihan taivasalla? Olen lukemistani tomaatinkasvatusohjeista ymmärtänyt, että ei onnistu välttämättä edes aurinkoisella, lämpimällä seunustalla. Tätä olen ihmetellyt, kun muistan miten äitini kasvatti tomaatit ulkosalla seunustalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsopa tarkemmin: noin sadasta taimestani noin 70 on tarkoitus istuttaa avomaalle, ei vain niitä ulos pikkuruukkuihin tarkoitettuja.
      Minulla on neljänlaisia avomaatomaatteja: 1) suoraan maahan, kasvilavoihin istutettuja, jotka ovat ihan taivasalla, 2) talon ja kasvihuoneen eteläseinustoilla 10-20-litraisissa ruukuissa kasvavia pensas- ja runkotomaatteja, joista osa on taivasalla, osa terassin katoksen tai katon lipan alla 3) pikkuruukuissa kuistilla ja siellä sun täällä sekä 4) amppeleissa kasvavia. Sadasta taimesta vain vajaat 30 menee kasvihuoneeseen.
      Ulkona taivasalla tomaatti pärjää, kunhan lajike on aikainen ja Suomen viileää kesää kestävä. Ja niistä parhaiden esiin seulominen on tomaattiharrastukseni päätavoite.

      Poista
  2. On myös avomaalle sopivia lajikkeita. Onnistuu hyvin.

    VastaaPoista
  3. Hyvältä näyttää taimikasvatuksesi ja alat olla jo asiantuntija alalla. Oma taimikasvatukseni on leikkistä touhua siihen verrattuna. Ihana on kuitenkin seurata taimien kasvua, siitä minä nautin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta. Ihan maallikko vielä olen, mutta harrastus on karannut käsistä.

      Poista
  4. Hei mitkä tomaatti lajikeet olet todennut parhaiten viileän tai kylmän kestäväksi jotka ehtivät tuotaa satoa hieman viileämpänäkin kesänä avomaalla myöskin voisitko mahdollisesti myydä siemeniä tai taimia muutamia kylmänkestävistä avomaalla selviävistä lajikeista. Terveisin Rami N

    VastaaPoista