tiistai 28. maaliskuuta 2017

Nyt on tomaatin vuoro

Meneillään on ainutlaatuinen elämänvaihe: olen puolen vuoden vuorotteluvapaalla hektisestä toimittajan työstä ja saan keskittyä tomaatteihin, sekä kirjan kirjoittamiseen niistä että niiden kasvatukseen.

Jäin töistä pois helmikuussa ja aloitin siitä jo parin viikon päästä kylvöhommat, viikoilla 7. ja 8. Aloitus oli turhan aikainen, tiedän sen, mutta uusi vapaus innoitti, samoin merkinnät "kylvä paljon aiemmin" tai "ei ehtinyt" viime vuoden tomaattimuistiinpanoissa.

Sitä mukaa kun tomaattikirjaa varten tekemäni tutkimustyö on edennyt, olen löytänyt uusia lajikkeita ja tilannut niiden siemeniä nettikaupoista sekä saanut vaihdossa ihanilta tomaattikavereilta eri puolilta Suomea. Kiitos teille! Siksi kylvösesonki on ollut todella pitkä, ja se itse asiassa se jatkuu vieläkin, kun posti tuo uusimmat löydöt.

Talomme vierashuone on keväällä taimihuoneena. Sorry vaan, kevätkauden vieraat, te päädytte alakertaan patjalle.

Lopputulos on se, että taimihuoneessa kasvaa noin 200 tainta, jotka edustavat noin 140:tä eri lajiketta. Tarkoitus on jaella ylimääräiset pois ja pitää yksi taimi kustakin. Ongelma on se, että 140 tainta ei mahdu pienelle kaupunkitontilleni. Hmm. Tämä on yhtälö, joka pitää jossain vaiheessa ratkaista.

Koska kylvökausi on ollut jo puolentoista kuukauden mittainen, löytyy talosta joka vaiheen taimia: siemeniä idätyslautalla, taimia sirkkalehtivaiheessa, kahden lehtiparin taimia, tätä isompia ja sitten maitopurkeissaan yli 30-senttisiä hujoppeja, joiden pituuskasvua yritän hillitä pitämällä taimihuonetta viileänä, päivisin noin 18 - 20-asteisena ja öisin noin 15-asteisena. Taimivalot posottavat heille 16 tuntia vuorokaudessa.

Lehtien moninaiset muodot ovat tulleet esiin: 'Mandarin Orange' (ylhäällä vas.),
'Polen' (ylh. oik.), 'Betalux' (alh. vas.) ja 'Outdoor Girl' (alh. oik.).
Lämmön ja valon tarkka vakiointi on tavallisessa asuintalossa mahdotonta, varsinkin nyt huikean aurinkoisina päivinä. En siis missään nimessä pääse siihen tavoitteeseen, että
taimet olisivat istutusvaiheessa vain parikymmentä-
senttisiä ja tanakoita. Ne tulevat olemaan puolimetrisiä hujoppeja, mutta niillä on pärjättävä. Upotan sitten vartta ruukkuun sen, mitä mahtuu.


Tänä keväänä olen saanut rauhassa nautiskella taimikasvatuksen kaikista ilon hetkistä. Siitä kun juurenpiikki työntyy esiin siemenestä idätyslautalla. Siitä kun sirkkalehdet ponnahtavat mullan pintaan. Siitä kun lajikkeen lehtien ominainen muoto ja väri tulee esiin. Siitä kun maitopurkkiin siirretty vähän reppana taimi omaan yksiöön päästään terhakoituu ja tukevoituu. Siitä kun tärkeän ainokaistaimen murtuma parantuu, sen jälkeen kun olin vahingossa melkein katkaisut sen rungon. Lastahoito auttoi jälleen!

Melkein katkaisin 'Stupicen' edellisen postauksen
kuvauksissa, mutta lastahoito sai sen jälleen
tolpilleen.
Tilasin kokoelmiin venäläistä lajiketta 'Alaska'.
Samannimisenä löytyy myös kanadalainen lajike.
Lähialueita edustamaan tuli 'Lithuanian'. 

Kevät etenee, keikkuen niin kuin aina, Jokohan seuraavassa postauksessa pääsen tutkimaan, mitä kasvihuoneelle kuuluu?







5 kommenttia:

  1. Tämähän on niin tuttu ongelma.. mihin saada kaikki mahtumaan, tuttavatkaan eivät aina huoli tainta, joten yritän rajoittaa kylväjäni. Mikä lajike ei nouse antamaan elonmerkkejä, jää tänä vuonna väliin.
    Kaapissa pullistelee pusseja täynnä vaihdossa ja tilauksessa saatuja aarteita, mutta kun omalle parvekkeelle ei mahdu kuin parikymmentä (ylikansoitusta olen kokeillut, kolmekymmentä ruukkua isohkoja kasveja on liikaa, jos ihmisenkin on tarkoitus mahtua mukaan..) kappaletta, eikä vanhemmillekaan voi viedä kymmentä enempää...
    Mutta tämä harkintaprosessi opettaa priorisoimaan! Olen pyrkinyt valkkaamaan herkullisiksi ja ainutlaatuiksi kehuttuja, joskus olen ostanut jonkin ex tempore ja nyt on uteliasta nähdä, mikä on tulos..
    Voimia kasvatukseen ja taimien roudailuun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Raportoin sitten kesemmällä, mihin saan taimet tungettua. En haluaisi yhdeltäkään vääntää niskoja nurin.

      Poista
  2. Hei sinä tomaattiharrastaja, joka ystävällisesti tarjosit minulle harvinaisia siperialaisia lajikkeita. Hukkasin viestisi ja sen myötä myös nimesi. Otatko uudelleen yhteyttä, kiitos!

    VastaaPoista
  3. Wau, olet kyllä antaumuksellinen tomaatti-ihminen :) Tuota taimien määrää!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättäen olenkin jo päässyt eroon noin 30 taimesta, mutta onhan noita... Olen nyt tehnyt sijoituspaikkalaskelmat, joiden mukaan sata tainta = lajiketta lopulta mahtuu itselle. Lähiviikkoina tulee onneksi ottajia ja ostajia.

      Poista